Tutu su previše važni na Havajima – insightyv.com

Tutu su previše važni na Havajima

 Formalno havajski pojam za djed je kuku kane, ali tutu kane se najčešće koristi. Iako ne postoji “t” na službenom havajskom jeziku, zamijenjen “k”, kratka baletska suknja još uvijek je često napisana i izrečena s “t”. Skraćeni rok kratka baletska suknja se obično koristi za bake i djedove obaju spolova.

Još jedan izraz koji se ponekad koristi za djed i baka je kapuna. Ovaj pojam, koji se preciznije prevodi u “stariji”, odražava ulogu djedova i baka u očuvanju i poučavanju tradicionalne kulture, što je osobito važno za havajske djedove.

Saznajte više o havajanskim baka imena. Pogledajte više etničkih imena za djedove ili idite na sveobuhvatan popis djedova imena.

Tradicionalna havajska kultura

Ovisno o definicijama koje se koriste, oko jedne desetine do jedne četvrtine stanovnika Havaja identificirane su kao native Hawaiians ili Pacific Islanders. Ipak, to je kultura koja je najsnažnije povezana s otocima. Native Havaji nemaju poseban status jer su mnogi autohtoni stanovnici ostalih 49 država dobili nagradu.

U tradicionalnoj havajskoj kulturi, proširena obitelj, poznata kao Ohana, je od velike važnostiOva proširena obitelj, a ne samo pojedinac ili par, vodi brigu o djeci i poduku mladih. Proširene obitelji često žive zajedno u multigenerativnim kućanstvima. Oko 12% rodbinskog baka i djedova bake dijele stanove s unucima, u usporedbi s oko 7% na Havajima u cjelini i manje od 4% u SAD-u kao cjelini.

 

Havajski djed i baka kao roditelji

Poput baka i djedova svugdje, havajski djed i baka ponekad se nalaze u položaju da budu roditelji svojim unucima. Havajski djed i baka najčešće su motivirani da preuzmu tu ulogu ljubav prema svojim unucima, a ne osjećajem obveze.

Spominju bezuvjetnu ljubav između djedova i unučadi kao najveću korist od brige o unucima.

Havajski djed i baka može se prirodnije odnijeti na caregiving ulogu zbog tradicije Hanai, u kojoj bi netko drugi od bioloških roditelja, često baka i djedova, dobio dijete da se podigne. Ovaj dogovor dopustio je djetetu da nauče havajsku kulturu, obiteljsku povijest i vještine starješine. 

U modernim Havajima, djed i baka obično se bave skrbi o djeci u manje pozitivnim okolnostima, često zbog roditeljske zlouporabe ili zatvaranja. U takvim okolnostima djedovi se često nalaze u potrebi za pomoći, ali preferiraju primanje pomoći od obitelji i prijatelja, a ne od vlade ili socijalnih službi. Čak i više od nekih djedova i baka, žene iz Hawaii mogli bi imati koristi od nekih programa. Trenutno imaju veće stope bolesti i manji životni vijek od bilo koje druge skupine na Havajima.

Neki promatrači vjeruju da su neki od tih problema povezani s kulturnom traumom koju su Native Hawaiians patili nakon dolaska Kapetana Cook 1778. godine. Bolesti koje su donijeli istraživači rezultirale su time da je autohtona populacija praktički bila izbrisana, pa je u jednom trenutku pala samo na 40.000.

Kada su Sjedinjene Države priložile Havaje stotinu godina kasnije, stanovništvu je bilo zabranjeno govoriti svoj materinji jezik, a drugi aspekti njihove kulture su izgubljeni ili oštećeni. 

Havajski uvjerenja

osim Ohana, drugi pojmovi oblikovali su havajsku kulturu. Ovdje su neke od najvažnijih.

 • Aloha je mnogo više od pozdrava na Havajima. Ona obuhvaća vrijednosti ljubavi, brige i suosjećanja. Ovo je briga za sve ljude, pa čak i na samu zemlju.
 • Lokahi je princip ravnoteže, jedinstva i sklada. Trokut Lokahi je kombinacija fizičkih, mentalnih i duhovnih aspekata života. Ne možemo biti zdravi, ne obraćajući pažnju na sva tri dijela.
 • Mahalo je stav poštovanja i poštovanja. Navodno je prvi posjetitelj otoka primijetio da su autohtono stanovništvo vrlo velikodušno, ali nije imalo pojma za “hvala”. Zahvalnost je bio stav koji je imao, a ne misao koja je trebala biti izražena. Danas čuješ mahalo koristi se kao ekvivalent za “hvala”, iako se može uglavnom koristiti s turistima. 

  Havajski Idiomi

  Kao i djedovi posvuda, havajski djedovi uživaju prenositi svoju mudrost, pogotovo ako to mogu učiniti duhovitim ili nezaboravnim načinom. Neke havajske poslovice čine aluzije na zemljopisne značajke Havaja. Izrazi imaju smisla samo onima koji poznaju područja koja su imenovana.

  • “Planina Hihimanu je sve jasno na vrhu.” Ovo je rekao da zafrkavati ćelav čovjek. Mont Hihimanu je planina na Kauai, nešto gore na vrhu. 
  • “Kiša Waimee će se umočiti.” Sve stranke u svađi će patiti. Waimea je vodno područje na Big Island of Hawaii.
  • “Potrebno je vješto mornar da ode u Lehua.” Nemojte pokušavati učiniti nešto što je izvan vaših sposobnosti. Lehua je mali otok u obliku polumjeseca koji se koristi u tradicionalnom ispitivanju navigacijskih vještina mornara.
  • “Pažljivo pomakni kada putujete kroz Punu”. Uvijek budite oprezni zbog izdaje. Vulkanska stijena u blizini Pune na Velikom otoku čini poteškoće.

  No Replies to "Tutu su previše važni na Havajima"

   Leave a reply

   Your email address will not be published.