Rječnik cipela: Wingtip Shoes | insightyv.com

Rječnik cipela: Wingtip Shoes

Rječnik cipela: Wingtip Shoes

Wingtip cipele, ili brogues kao što su oni poznati u Europi, karakterizira šiljasta kapica koja se širi prema stranama cipela u obliku koji donekle sliči krilima, pa stoga “krilata”. Poklopac prstiju obično je ukrašen perforacijama različitih veličina.

Neke cipele s krilima imaju kožnati gornji dio različite boje, ali boje materijala koji se upotrebljavaju nemaju nikakve veze s tim jesu li krivulje ili ne.

Sve dok cipela ima tu obilježenu čep, to je krilata.

Wingtips su uvijek bili popularni stil za muškarce, ali kako muška odjeća postaje sve popularnija trend za žene, oni su također popularna obuća među ženama.

Povijest Brogue i Wingtip cipele

Povijest bronguea može se pratiti do Irske 16. stoljeća. Brogue proizlazi iz stare irske riječi bróg, što znači “cipela”. Tada su cipele bile vrste cipela koje su muškarci na otvorenom nosili tijekom lova ili pucanja, jer su bili čvrsti i mogli su nositi hrapav krajolik. Otvori su dopuštali da se voda nakon ispuštanja vlažnog terena dopusti da se oslobodi cipela. Brodovi se nisu smatrali prikladnima za bilo koju drugu priliku osim što su na otvorenom.

Cipela s krilima prošla su glavnom modom izumom stroja. Početkom 1900-ih godina postali su poznati kao sportske obuće zahvaljujući princu Walesu koji je tijekom golf igranja nosio par dvostrukih krilnih dasaka.

Cipele su nazvane “gledateljima” ili “suparničarima” u U.K. Screen legendama Fred Astaire i Gene Kelly popularizirali su cipele u svojim glasovnim plesnim rutinama.

Cipele su postale popularne izbor obuće za muškarce i žene. Cipela od sedla, varijacija krilata, koja ima crnu ili smeđu kožu preko stopala, nastala je pedesetih godina prošlog stoljeća i postala je poznata kada je Elvis Presley ugledao par u filmu “Jailhouse Rock”.

Vrste Wingtips

Sva krilata i čepovi karakteriziraju perforirani čep, ali postoji nekoliko različitih vrsta.

 • Puno krilata imati krilati kapicu s prilično velikim brojem ukrasnih perforata.
 • Spektakularne cipele su vrsta punih wingtips-a koje koriste dvoslojne kombinacije boja, kao što se vidi na gornjoj slici.
 • Longwing ili Američki brogues izgledaju baš kao i potpuni brogues, ali krila produžuju cijelu dužinu cipele i susreću se u središnjem šavu na poleđini pete.
 • Polu ili pola brogota uključuju dekorativne perforacije koje su samo na čepu.
 • Ghillie brogues nemaju jezika, ali dugačke čipke koje se omče oko gležnja. Ovo je vrlo tradicionalni stil koji se nosi sa formalnom škotskom odjećom.
 • Quarter brogues imaju perforacije duž ruba nožnog kapka koji nisu dekorativni. Oni su manje podcijenjeni i smatraju se najformativnijim tipom brogue, više nego polu ili puni brogues.

Wingtips danas

Danas se krilni stupovi smatraju formalnim cipelama. Suprotno njihovoj povijesti kao cipelici koja se nikad nije nosila nigdje drugdje, suvremeni dizajneri obuće izrađuju krilate po svakoj prilici.

Wingtips se mogu nositi u obliku haljina, čizama, tenisica, pa čak i visokih peta, a izrađeni su od kože, kao i platno.

Kako nositi Wingtips

Ove udobne cipele idu samo s bilo kojim odijelo. Pristupačne, kvalitetne marke cipela poput Frye i Aldo čine muške cipele s krilima koja se paraju s odijelo jednako lako kao što se paraju s trapericama. Pročitajte ovaj članak o tome kako nositi muške Wingtip cipele za ideje.

Za žene krilata je savršena cipela za show-off. Povežite ih sa suknjama, haljinama, suknjama ili obrezanim hlačama za klasični, spojeni izgled.

No Replies to "Rječnik cipela: Wingtip Shoes"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  69 − 62 =