Recite Hola Abuelasu

Recite Hola Abuelasu

Poput njemačkog OMA i talijanski NONNA, španjolski abuela je poznato ime za baku. Ponekad se skrati nabuelita, što doslovno znači "mala baka" i često se koristi kao izraz ljubavi. Abuelita ponekad se skrati na lita ili litta.

Više neformalnih pojmova koji se mogu koristiti uključujutATA i yAya.

Na španjolskom jeziku, mnoge riječi koriste - završetak za muškarce i - završetak ženki.

Mnogobrojni obično uzimaju -u završetak. Tako je unuk Nieto, unuci su poznati kao NIETOS, ali je unukanieta. Španjolski jezik također ima riječi za baka - bisabuela - i velika baka - tátara abuela.

Španjolski je službeni jezik u Španjolskoj, Kolumbiji, Peruu, Venezueli, Ekvadoru, Gvatemali, Kubi, Bolivija, Honduras, Paragvaj, Ekvatorska Gvineja i Portoriko. Iako je španjolski jezik najčešće poznat u Meksiku, nije prepoznat kao službeni jezik, već je nacionalni jezik, status koji dijeli s desecima autohtonih jezika. Sjedinjene Države imaju najveći broj ljudi koji govore španjolski jezik nakon Meksika.

Pogledajte i španjolske riječi za djed, sveobuhvatan popis imena baka, etnička imena za bake ili otiđite na stranicu na kojoj možete čuti izgovorabuela.

Rodne uloge u zemljama španjolskoga govornog područja

U većini zemalja španjolskog govornog područja, obitelji imaju tendenciju da budu velike i članovi uživaju bliske, tople odnose s drugim članovima obitelji.

Članovi obitelji obično se obraćaju drugim članovima obitelji umjesto vlade ili društvenih agencija.

Iako mnoge žene rade izvan kuće, unutar kuće tradicionalne rodne uloge i dalje postoje. Žene uzimaju većinu kuhanja i kućanskih poslova, dok muškarci brinu o vozilima, travnjaku i vanjskom održavanju.

Bake se uvelike poštuju, ali ako nisu u lošem stanju, često su uključene u tešku radnu snagu obiteljskog života.

Baka i dječje skrbi

U Španjolskoj, mnoge bake pružaju skrb o djeci za svoje unuke. Procjenjuje se da se polovica djedova baka brine za unuke na dnevnoj bazi. Malo je podrške vlade za skrb o djeci i može biti skupo skupo. U 2010. sindikalni su vođe pozvali bake i djedove da idu u štrajk. U 2012. godini jedan sociolog označio je fenomen "sindroma rođaka-baka" i rekao da može prouzročiti zdravstvene probleme.

Vjerojatno postoje slične situacije u drugim zemljama španjolskog govornog područja, iako se bake vjerojatno neće žaliti. Najviše abuelas, kao većina nonnas, Omas i bake svugdje, obožavaju svoje unuke i uživaju u korisnosti.

Abuelas u kuhinji

Bake su obično poznate po svojoj stručnosti u kuhinji i abuelas nisu iznimka. Od abuelas raspršeni su diljem svijeta, njihova cijenjena jela i recepturi uvelike se razlikuju. Ovdje su neke tradicionalne jela koja abuela može kuhati.

 • Paella se može smatrati nacionalnim jelom Španjolske. Izvorno je kuhano s kunićem, ali danas najčešće se sastoji od plodova mora i ostalih jela te, naravno, od riže.
 • Tamales su tradicionalna meksička hrana koja se sastoji od raznih napunjenih omotača u tijestu od kukuruznog mlijeka.
 • Crveni grah i riža čine ukusnu kombinaciju u ovom tradicionalnom kolumbijskom jelu.
 • Kubano je tradicionalni kubanski sendvič s roštilju svinjetine.
 • Škampi i riža se kombiniraju u ovom Puerto Rican gulaš.
 • Salterito kukuruz i lima salata su lagana i hranjiva jela iz Perua.
 • Bien me sabe je tradicionalni venecuelanski kolač sličan tres leches.
 • Gallo pinto je krizolanska grah i rižina jelo.

Web stranica PBS Kids ima igru ​​koja se zove Cooking With Abuela i također sadrži recepte za bake i djedove s unucima.

No Replies to "Recite Hola Abuelasu"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  19 + = 23