10 čudnih činjenica o bake i djedove danas

10 čudnih činjenica o bake i djedove danas

Marketing grupe proučavaju kako prodati djed i baka. Zavod za popis je zainteresiran za kućanstva na čelu s baka i djedova. Djed i baka velikog vrta, koji ne podiže unuke i koji nemaju puno novaca za potrošnju, od malog je interesa za većinu istraživača. Što znamo sigurno o djedu i baku? Ne mnogo, ali možemo početi s tim deset činjenica.

1. Prosječni Amerikanac će biti djed i baka za polovicu svog odraslog života.

Prosječna dob postaje djed i baka je 48, prema AARP-ovom 2002 Grandparent Study.

Ako se 18 smatra početkom odrasle dobi, prosječna osoba će živjeti 30 godina kao odrasla osoba prije nego što postane djed i baka. Budući da prosječni životni vijek jednog američkog naroda ima 78 godina, prosječna je osoba vjerojatno 30 godina bjedno.

2. Većina djedova i baka ne vide da su unuci imali posebnu ulogu.

U anketi AARP-a, 37% je reklo da je pokvarenost dio uloge bake i djeda, no gotovo 30% je reklo da nitko ne smije pokvariti djecu. Preostali ispitanici rekli su kako roditelji trebaju pokvariti djecu, ili da bi i djed i baka i roditelji trebali.

3. Jedna desetina američke djece živi s baka i djedom.

Ova brojka američkog ureda za popis stanovništva uključuje i unuke koje su podigli djedovi i multi-generacijske kućanstva (oni s djedovima i baka, roditeljima i djecom). Većina tih kućanstava uključuje najmanje dvije unučadi, a mnogi uključuju i više.

4. Djed i baka nema inherentno pravo na kontakt s unukom.

Istina je da sve države imaju zakone koji se bave djed bratskim pravima za posjećivanje, ali su zakoni ograničeni. U većini država, ako vaš unuče živi u netaknutoj obitelji, roditelji imaju pravo odlučiti tko može imati kontakt s djetetom.

Izgledi su postali još grubljivi nakon sudske prakse Vrhovnog suda Troxel protiv Granvillea.

5. Bake i djedovi ne sjedaju na telefonu.

Koliko god žele čuti od svojih unučadi, većina djedova i baka su previše zauzeta i aktivna da sjednu i čekaju na telefonski poziv. Zapravo, najbolji način njihova dolaska može biti na njihovoj ćeliji. Osim što bezbroj interesa, mnogi bake i djedovi također imaju poslove. Tri četvrtine onih između 45 i 64 godine su u radnoj snazi, prema MetLife izvješću o američkim bake i djedova.

6. Današnji djed i baka troše više na svoje unuke nego što su imali kolege u prošlosti.

Mnogi bake i djedovi izvještavaju kako nikada ne prima darove od svojih djedova i baka, unatoč tome što su imali ljubavne odnose s njima. Ali moderni bake i djedovi ne troše i velikodušno provode na unuke. Od 1999. do 2009. godine, potrošnja 55+ demografskih podataka o artikli za djecu povećala se za 71%, prema MetLife studiji. U isto vrijeme, potrošnja starijih Amerikanaca na školske zalihe i školarine utrostručila se.

7. Bake su više od djedova, ali to bi se moglo promijeniti.

Budući da žene žive dulje od muškaraca, bake nadmašuju djedove oko 124 do 100, prema podacima Census Bureau citiranih u MetLife studiji.

Očekuje se da će se značajno smanjiti do 2020. godine, a brojke i dalje mogu izjednačiti. Drugi trend koji su mnogi primijetili je trend prema više angažiranih djedova.

8. Nerijetko često vidi svoje bake i djedove kao da imaju zatvorene misli.

Bake i djedovi se smatraju manje tolerantnim za različite rase, kulture i uvjerenja od mlađih generacija, prema izvješću Pew Research Centera. Možda je to zato što je baka i djed demografija manje raznolik od mlađih segmenata stanovništva. Prema izvješću MetLife, bake i djedovi koji su afroamerički, latino ili azijski čine oko jedne petine svih djedova i baka. Postotak za mlade odrasle osobe je oko dvije petine.

9. Oko 15% bake i djedova brine za unuke dok roditelji rade.

Ova brojka, iz izvještaja AARP-a, uključuje bake i djedove koji žele pružiti skrb o djeci i oni koji pomažu uglavnom zbog trošenja konvencionalne dnevne skrbi.

Neki bake i djedovi su jedini pružatelji skrbi za djecu; u drugim slučajevima, oni su dio mreže opcija brige o djeci.

10. Moderni djed i baka su, dobro, moderni.

Prema Grandparents.com, 75% djedova i baka su online, a taj se postotak neprekidno povećava. Međutim, samo 10% baka i djedova sporta tetovaža. Nema riječi o tome hoće li se ta brojka uspinjati ili spuštati.

No Replies to "10 čudnih činjenica o bake i djedove danas"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    96 − = 88