Odakle dolazi popularni parfumski sastav koumarin

Odakle dolazi popularni parfumski sastav koumarin

Coumarin je kemijski spoj s slatkim, osebujnim mirisom vanilije s travnatim elementima, što ga čini popularnim sastojkom mirisa. Pronađeno prirodno u nekim biljkama, kumarin se također može proizvesti sintetski. Koriste ga parfumeri kao osnovna napomena za dodavanje toplote i dubine te se nalaze u nekim od današnjih najprodavanijih dizajnernih parfema.

Gdje je pronađen kumarin

Kao prirodna supstanca, kumarin se obično izvodi iz tomka graha, ali se također nalazi u drugim biljkama, uključujući lavandu, slatki gljivu i slatku djetelinu.

Također je prisutan u trešnjama, jagodama i marelicama. Coumarin se obično umjetno sintetizira za upotrebu kao sastojak parfema.

Ono što je mirisano

Coumarin ima slatki mirisni profil, koji je izazvao miris novoesenog trave ili sijena i prepoznatljivu aromu vanilije. Profil mirisa općenito je ugodno i slatko, ali u visokim koncentracijama ovaj spoj može mirisati kompleks i proizvesti bilješke duhana i aldehida, što ga čini vrijednim sastojkom muškog parfema. U ženskim kompozicijama, kumarin se općenito upotrebljava kao osnovna napomena (često u kombinaciji s komponentama vanilije ili hipera) kako bi se prenijela toplina i slatkoća.

Toksičnost i zdravstvena pitanja

Coumarin je trenutno zabranjen kao dodatak hrani u Sjedinjenim Državama zbog zabrinutosti oko njegovih potencijalno toksičnih učinaka na ljudsku jetru i bubrege. I dalje se koristi za proizvodnju anti-koagulantnih lijekova, otrova štakora i kao vrijednu komponentu parfema.

Cumarinski mirisi

Neke parfeme za žene koje sadrže kumarin u svom sastavu uključuju: Dior Addict, Dior Fahrenheit, Angel Thierry Mugler, Givenchy Amarige, Versace Blue Jeans, Chanel Bois des Iles, Chanel Coco, Chanel Coco Mademoiselle, Burberry Brit, Calvin Klein Contradiction, Cacharel Gloria , Guerlain Jicky, Bulgari Jasmin Noir, Guerlain Samsara i Guerlain Tonka Imperiale.

Izbor muških mirisa koji koriste kumarin uključuju: Alfred Dunhill Fresh, Hermes Equipage, Versace pour Homme, Azzaro pour Homme, Carolina Herrera Chic za muškarce, Gaultier Le Male, Moliard Musc i Givenchy Pi.

No Replies to "Odakle dolazi popularni parfumski sastav koumarin"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    + 37 = 40