Poznati biseksualni slikar Frida Kahlo | insightyv.com

Poznati biseksualni slikar Frida Kahlo

Poznati biseksualni slikar Frida Kahlo

1907-1954. Frida Kahlo smatra se jednim od Meksika, ako ne i najvećih svjetskih slikara. Ona je nadahnula generacije ženskih umjetnika i feministička ikona. Bila je udana za slikara Diego Rivere. Iako ju je zaspao u životu, Frida Kahlo postala je vrlo poštovana umjetnica od svoje smrti.

Rani život i utjecaji

Kahlo je odrastao u Mexico Cityu sa svojim troje sestara i roditeljima.

U dobi od 6 godina polaže polio. Provela je devet mjeseci u krevetu. Njezin je je otac ohrabrio da sudjeluje u sportu kako bi joj pomogla oporavak, vrlo neobično za djevojku u to doba. Ipak, ona je hodala s limp kao rezultat bolesti. 

Kahlo je pohađao prestižnu Nacionalnu pripremnu školu, gdje je Diego Rivera radio na zidu. Kahlo bi često gledao Rivera i oboje su postali poznati. Dok je bio u školi, Kahlo je bio uključen u autobusnu nesreću koja bi joj nanijela većinu svog života. Čelična ručna kolica su joj navukla bok i imala je leđa i ozljede zdjelice koje ju je udaljilo većinu svog života. Tijekom svog života, imala je brojne operacije kako bi pokušala ublažiti bol. Nakon što je mjesecima u bolnici oporavljala, vratila se u obiteljsku kuću kako bi se oporavila i tamo je počela slikati, uključujući i jedan od njezinih prvih autoportreta.

Brak Diego Rivera

Godine 1928. Kahlo se ponovno sastao s Diego Rivera i ohrabrio je da nastavi slikati.

Oni su bili politički aktivni i članovi Komunističke partije. Oženili su se 1929. godine i preselili se, često slijedeći Rivera karijeru, u San Francisco, New York i Detroit. 

Rivera i Kahlo nisu imali tradicionalni brak i svaki je imao poslove. Iako je imala svoje ljubavnike, često je bila uznemirena i zabrinuta zbog poslova njezinog muža.

Često su se razdvojili, rastavili i ponovno se udali.

Ljubiteljica žena

Frida Kahlo je imala veze s muškarcima i ženama, uključujući muževe ljubavnice. Ona je također povezana s filmskim zvijezdama Dolores del Rio, Paulette Goddard i Maria Felix, među ostalima. Njezina slika Dva Nudes u šumi (1939.) jasno pokazuje njezinu privlačnost i ljubav prema ženama. Jedna od njezinih poslova je bila s američkom slikom Georgia O’Keeffe.

U povlačenju

Frida Kahlo prepoznala je moć presvlačenja. Na obiteljskoj fotografiji iz 1926. godine obučena je u mušku odjeću. Koristila je cross-dressing kao način da izrazi svoju moć i neovisnost.

Autoportreta

Frida Kahlo je široko poznata po svojim autoportretima. Zbog nesreće u dobi od 18 godina, bila je onesposobljena i živjela je većim dijelom svog života u stalnoj boli. Njezini autoportreti prenose ovu patnju, ali i njezinu snagu i ustrajnost. Njezini autoportretovi često su bili duboko osobni, govore o nekoj borbi ili oluji u životu. 

Frida u filmu

Salma Hayek glumila je u filmu kao Frida Kahlo Frida 2002. Dobila je nominaciju za njenu ulogu.

Djela Fride Kahlo

Frida Kahlo najpoznatija je po svojim autoportretima. Njezina djela pokazuju bol i patnju, ali i njezinu otpornost.

Bila je neovisna žena, umjetnica i inspiracija. Velik dio njezinog rada nalazi se u Muzeju Frida Kahlo koji je otvoren 1958. godine u njenoj bivšoj rezidenciji.

Citati

Jedino što znam je da bojim jer moram, i bojim se što god prolazi kroz moju glavu bez ikakvog drugog razmatranja. “

“O’Keefe je bio u bolnici tri mjeseca, otišla je u Bermudu na počinak, a ona me nije voljela, mislim zbog njezine slabosti.

“Nisam bolestan, slomljena sam, ali sretna sam što sam živa dokle god mogu slikati.”

“Slikam se jer sam često sam i ja sam subjekt koji najbolje poznajem”

nasljedstvo

Frida Kahlo je “ponovno otkrivena” u feminističkom pokretu iz 1970-ih i pozdravljena je kao ikona neovisnosti i umjetnosti žena. Inspirirala je generacije umjetnika, biseksualnih žena, studenata i LGBT aktivista.

 

Izvori: glbtq.com, Lesbian Almanac, Gay Pride, slavlje svih stvari Gay i Lezbijka od strane William J. Mann., Biography.com

No Replies to "Poznati biseksualni slikar Frida Kahlo"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    48 − = 45