Saznajte osnove teksture kose, poroznosti i elastičnosti

Saznajte osnove teksture kose, poroznosti i elastičnosti

Prilikom rada s kosom najprije morate proučiti osnove. Znam da su stvari poput temeljnog pigmenta, oblika glave i definicija teksture kose, a da vam se oči okreću u stražnjem dijelu glave, ali imajte na umu da ne možete skočiti na vrh stepenica, morate poduzeti svaki korak. S tim inspirativnim uvodom donosimo vam definicije teksture, poroznosti i elastičnosti!

Tekstura

Tekst kose osobe može se podijeliti u tri kategorije fine, srednje ili grube.

Vrsta teksture određuje se kako kosa raste iz folikula. Ako je vaša kosa debela i kovrčava, onda će vaš oblik folikula sličiti velikom ovalnom. Ako je u redu i kovrčava onda će folikul biti tanji, manji ovalni. Ravna kosa raste iz kružnog folikula i tako dalje. Možete se uputiti na gornju grafikon kako biste dobili vizualni prikaz oblika i veličine folikula dlake na teksturu. Druga riječ koja se koristi kada opisuje teksturu, je gustoća. Gustoća se određuje prema tome koliko je debela kosa kose. Što je folikul dlake veći, to je deblji lanac. Na primjer, ako netko ima lijepu, valovitu kosu, onda će im folikuli biti mali i ovalni.

Poroznost

Poroznost se odnosi na sposobnost dlačica da zadrži vlagu. Sjekutić sloj kose djeluje poput spužve. Kako se kutikula oštećuje, manje je u stanju zadržati vlagu i počinje izgubiti svoje zaštitne sposobnosti.

Poroznost je lukav, jer ako je kosa jako porozna, apsorbira puno vlage, to jednostavno neće zadržati na njemu. To je nešto što treba zapamtiti kada bojite kosu. Ako radite s klijentom koji ima oštećenu, poroznu kosu, onda pazite prilikom formuliranja i toniranja, budući da je veća vjerojatnost da će kosa usisati boju i ponekad variirati rezultate.

Ako je kutikula vrlo porozna, treba ga popraviti bjelančevinama i vlažnim tretmanima tako da kosa može držati vlagu koja hrani i štiti kosu.

Elastičnost

Ako uzmete jednu cjedilu dlake, protežu se, a onda se vraća natrag u prvobitno stanje bez nabiranja ili lomljenja, tada vaša kosa ima dobru elastičnost (i upravo ste napravili ono što se zove test elastičnosti!). Ako kosa sjedne, onda imate slabu elastičnost. Stanje vaše elastičnosti kose određuje vodikove veze u vašoj kosi i kako su mekane i savitljive temelje se na njihovom unosu vode. Na primjer, bez obzira na to koliko je vaša kosa oštećena, uvijek će imati više elastičnosti kada je mokro. Dobra elastičnost kose je pokazatelj da je vaš sustav dobro uravnotežen i da vaša kosa dobiva adekvatnu vlagu i proteine.

No Replies to "Saznajte osnove teksture kose, poroznosti i elastičnosti"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    63 − = 57