Koja je razlika između UVA i UVB zraka? | insightyv.com

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Sunce proizvodi dvije vrste zraka – UVA i UVB zrake – koje uzrokuju oštećenje naše kože. Budući da sunčeve zrake mogu uzrokovati sve, od starenja kože do raka kože, postoji mnogo razloga da se zaštitite od sunca. Ali prije nego što mislite da ste redovito podvrgnuti kremi za sunčanje, znate li razliku između UVA i UVB zraka, možete vam pomoći odabrati najbolje kreme za sunčanje. Osim toga, važno je znati što je svaka zraka odgovorna kada je riječ o oštećenju naše kože.

UVA zrake

UVA zrake stalno su prisutne, bez obzira na godišnje doba i vrijeme. Ako mislite da ne možete oštetiti sunce na oblačan dan, recite to UVA zrake. Oni su tako snažni da prodiru i odjeću, pa čak i stakla. (Kada ste posljednji put primijenili zaštitu od sunca prije nego što ste zaustavili volan?)

UVA zrake su se smatrale relativno sigurno i zbog toga se krema za sunčanje, koja koristi UVA zrake, oglašava se kao siguran način da postane tan. Ali sada znamo da upotreba štavljenja prije 30. godine može povećati rizik od raka kože za 75 posto!

Također UVA zrake su odgovorne za starenje kože, jer su u mogućnosti prodrijeti mnogo dublje u površinu kože, oštećujući stanice kože ispod. Dok ljudi misle da njihova koža izgleda mlađa i čak i zdravija kada je tan, stvarnost je da svaki tan čini neopozivo oštećenje kože. Mnogo puta ova oštećenja kože se ne pojavljuju odmah, već 10, čak i 20 godina kasnije.

Koža će imati bore, tamne mrlje i neravan teksturu.

Poanta:  Kada mislite na UVA zrake, sjetite se da uzrokuju sunčane mrlje, kožnu kožu i bore.

UVB zrake

UVB zrake su zrake koje možete kriviti kad dobijete opekline od sunca. Za razliku od UVA zraka, ove zrake nisu uvijek iste snage tijekom cijele godine; oni su jači u ljetnim mjesecima.

Međutim, UVB zrake odbijaju od vode ili snijega i uzrokuju opekline čak i zimi, tako da je uvijek važno zaštititi se tijekom cijele godine sa zaštitom od sunca.

UVB zrake su odgovorne za uzrok većine raka kože. Dok velike doze UVA zraka mogu doprinijeti raku, to su UVB zrake koje se obično krive. Ako ste čuli savjet da ostanete izvan sunca, iako je sredinom dana, to su UVB zrake koje pokušavate izbjeći. Oni su najčešći srednji dan, pa ako morate biti u to vrijeme, zaštitite svoju kožu od odjeće, široke obloge šešira i, naravno, krema za sunčanje.

Poanta: Kada mislite na UVB zrake, mislite na opekline od sunca i rak.

Kako zaštititi vašu kožu

Svi kreme za sunčanje štite od UVB zraka, ali tek nedavno su počeli kreiranje kreme za sunčanje uključujući UVA zaštitu. Potražite onaj koji točno kaže UVA / UVB ili “širok spektar pokrivenost” na bocu. Ne kupujte krema za sunčanje za vas ili vašu obitelj koja ne pruža zaštitu od obje vrste zraka. Svakako koristite krema za sunčanje s minimalnim SPF 15 i ponovo nanesite svaki sat ili dva. Nanesite sjajno krema za sunčanje! Gotovo nitko ne podnosi dovoljno krema za sunčanje. Trebali biste upotrijebiti otprilike punu snagom na tijelu (veličinu staklene kuglice) i otprilike 1 čajna žličica na licu prilikom svake primjene.

Imajte na umu kako shvatiti koliko vam zaštita vašu krema za sunčanje pruža od sunca. Na primjer, ako koristite zaštitu od sunca s SPF 15 i vaše nezaražene kože nakon 20 minuta na suncu možete ostati na otvorenom 15 puta duže ili oko 5 sati. To je, naravno, ako ste primijenili dovoljno krema za sunčanje za početak. Ne zaboravite zaštititi vrhove ušiju, vrat, prsa, ruke i noge.

Na kraju, ne dopustite da vrijeme odluči za vas ako namjeravate nanijeti zaštitu od sunca ili ne. Čak i ako je oblačno ili kišovito dan, pazite da zaštitite svoju kožu od sunčevih štetnih zraka. Što manje zaštitite svoju kožu, to je skloniji opekotini od sunca, rakom i starenju kože.

Ažurirano od strane Hanah Tetro

No Replies to "Koja je razlika između UVA i UVB zraka?"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    − 1 = 2